U kent het verhaal: druif carmenère, ooit bijna uitgestorven in Bordeaux werd herontdekt in Chili. Wat ze dachten dat merlot was bleek die bijna vergeten prachtdruif te zijn.
Eerst was er teleurstelling, want merlot verkocht stukken beter dan een vergeten druif, maar al snel werd bordeauxdruif carmenère Chili's nationale druif. Net als malbec dat in Argentinië werd.
Een prachtverhaal, met tal van heerlijke wijnen. Carmenère doet denken aan zijn neef cabernet sauvignon, maar is wat stoerder, heeft iets rokerigs. En dat hier, zoals in zoveel Chileense wijn, verpakt in prachtig rijp fruit.
De Ventisquero Reserva’s zijn complexer dat de Yelcho-wijnen, met meer intensiteit en structuur; ze zijn telkens afkomstig uit één specifiek wijngebied. Deze Carmenère is afkomstig uit Colchagua Valley, waar de laat-rijpende carmenère in alle rust tot volledige rijping kan komen.
In Chili zijn twee soorten wijnhuizen te vinden. Degene die zich al decennia met wijnbouw bezighouden en de nieuwe, recent opgezette, generatie. Viña Ventisquero behoort tot deze laatste categorie en produceert volgens de laatste technieken wijn door gebruik te maken van de modernste middelen.
Viña Ventisquero startte als ambitieus project van Gonzalo Vial. Eigenaar van Agrosuper, het grootste levensmiddelenconcern van Chili. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt.
Vanaf het allereerste begin stond respect voor de natuurlijke omgeving centraal. Er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt, door onder andere het watergebruik sterk te beperken, CO2 uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door "Sustainable wine of Chile" voor alle wijngaarden. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis wat daarin geslaagd is.
Inmiddels heeft Ventisquero wijngaarden aangeplant in 7 verschillende wijngebieden te weten: Maipo, Casablanca, Apalta, Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco (Atacama). Er worden dan ook geen druiven gekocht. Alle wijnen worden geproduceerd met eigen druiven.
Ventisquero produceert wijnen in verschillende prijsklassen. Voor iedere wijndrinker en voor elk moment is er een geschikte Ventisquero wijn beschikbaar.
Een wijn met een intens robijnrode kleur, veel geur van kersen en rijpe pruimen met een lichte geur van vanille en chocola. Rijpe en volle tannines, goede structuur en een mooie balans.
This website makes use of cookies to function properly. If you would like to change which cookies we can use, change the cookie settings. Read more about our use of cookies in our privacy policy.