Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Drie Dennen
Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: 09.30 - 13.00 uur

De Drie Dennen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Carnaval 2019

Carnaval staat weer voor de deur

De elfde van de elfde, alaaf, tonproaten, dweilorkest, vastelaovend. Deze woorden horen allemaal bij het festijn dat losbarst zodra de symbolische sleutel van de stad is overgedragen aan Prins Carnaval. Iedereen gaat verkleed de straat op om te drinken en de polonaise te dansen. Lekker gek doen en veel lol maken staat voorop. Het seizoen begint al op 11 november, de 11e van de 11e om 11 over 11, wanneer Prins Carnaval officieel wordt benoemd en het motto van dat jaar bekend gemaakt wordt. Carnaval wordt voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg gevierd, waar de meeste Nederlandse katholieken wonen.

Van oorsprong is het een katholiek feest en gaat het vooraf aan de 40-daagse vastenperiode voor Pasen. In de wetenschap dat de katholieken in die periode geen vlees, snoep en lekkernijen mochten, gingen ze daarvoor nog helemaal los met het eten van lekkernijen en het drinken van veel drank. Carnaval wordt in een heleboel landen gevierd. In Nederland wordt het meestal 4 dagen gevierd, van zaterdag t/m dinsdag. Op Aswoensdag, de eerste dag van de vastentijd, wordt carnaval traditiegetrouw afgesloten met haringhappen en het verbranden of verdrinken van de lokale carnavalssymbolen.

úw topSlijter heeft de 11 belangrijkste Carnavalsweetjes voor u op een rijtje gezet. Aansluitend hebben we heerlijke drankjes die helemaal passen bij het karakter van Carnaval, namelijk vrolijkheid en genieten, scherp geprijsd. Al deze lekkernijen zijn nu in de aanbieding, zodat iedereen kan genieten tijdens deze periode, ook als u geen Carnaval viert.

Klik op de folder en bekijk onze CarnavalToppers.


1. De elfde van de elfde

Het getal 11 wordt ook wel het gekkengetal genoemd, omdat het tussen de 10 (het getal van perfectie) en 12 (het heilige getal) inzit. Grappig detail: ‘Gekkengetal’ bestaat uit precies 11 letters. Op 11 november om 11:11 uur PM begint voor veel Carnavalsverenigingen het Carnavalsseizoen. Veel activiteiten, zoals de optocht, beginnen traditioneel 11 minuten over het hele of halve uur. Het getal 11 speelt een belangrijke rol tijdens het carnaval.

2. De term Carnaval

Carnaval bestaat uit twee woorden: carne en vale. Dit betekent: ‘vaarwel aan het vlees’. Dit is een verwijzing naar het vasten, wanneer er geen vlees wordt gegeten. Een andere uitleg is dat ‘carnaval’ komt van carrus navalis, dat ‘scheepswagen’ betekent, wat weer verwijst naar de praalwagens die meerijden tijdens de optochten.
3. Kostuums en verkleden

Tijdens Carnaval komt u op straat de gekste kostuums tegen. Van cowboy tot brandweerman en van kippenkostuum tot vrolijk gekleurde maatpakken, alles is mogelijk, als het maar gek is. Dit verkleden was oorspronkelijk bedoeld om niet herkend te worden en zodat iedereen gelijk was, zowel de meester als de slaaf. In de middeleeuwen werden de heidense feesten, voorafgaand aan het vasten, door de kerk verboden. Daarom wilde men niet herkend worden tijdens de feesten, die gewoon doorgingen. Die gewoonte is gebleven, ook nadat de kerk er een katholieke traditie van maakte.

4. Alaaf

Het aantikken van de vingertoppen van de rechterhand tegen de linkerslaap en vervolgens alaaf roepen, is een begroeting tijdens Carnaval. Vanuit de historie werd de kreet gebruikt bij het uitbrengen van een dronk.


5. De optocht

De optocht is vaak het hoogtepunt tijdens Carnaval. Maanden aan voorbereiding gaan vooraf om tijdens de optocht de mooiste praalwagen te hebben, want na afloop worden er prijzen uitgedeeld door de jury van de carnavalsvereniging. Traditiegetrouw sluit de Prinsenwagen veel optochten af. Vaak wordt er vanuit die wagen snoep naar het publiek langs de kant gestrooid.6. Carnavalstoeristen

"We merken al jaren dat mensen, die van buitenaf het feest komen vieren, niet goed weten wat carnaval is. Die roepen in Den Bosch opeens 'Alaaf' terwijl niemand dat daar zegt. Ze denken ook dat carnaval een losbandig feest is, waar je maar alles mag doen. Dat is het natuurlijk niet, ook hier gelden de fatsoensregels." Aldus Rob van de Laar, voorzitter van de Brabantse Carnaval Federatie. Ook mensen boven de sloten hebben inmiddels Carnaval ontdekt, voornamelijk vanwege het stevige drankgebruik. Veel van die zogenaamde 'carnavalstoeristen' zien carnaval als een goed excuus om dronken te worden en misdragen zich soms. Jammer genoeg gaat dit soms samen met agressiviteit. En dit is absoluut niet het doel van Carnaval. Om dit te begrijpen moet je wellicht toch van Brabantse (of Limburgse) afkomst zijn….

7. Dweilen

Dweilen betekent: doelloos of dronken op straat rondzwerven. Tijdens Carnaval dweilt men van kroeg naar kroeg, vaak onder begeleiding van een dweilorkest. Een soort kroegentocht tijdens Carnaval.

8. Carnavalsnamen

De namen van veel steden en dorpen worden op de elfde van de elfde, tijdelijk omgedoopt in een andere naam. Zo wordt Tilburg Kruikenstad, Eindhoven Lampegat, 's-Hertogenbosch Oeteldonk, Venlo Jocus Riék en Breda Kielegat genoemd tijdens de Carnavalsperiode.

9. Haring happen

Op Aswoensdag wordt vaak even teruggeblikt op de afgelopen dagen, onder het genot van een haring. Haring happen stamt uit de periode dat tijdens de vastentijd geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten. Haringhappen na carnaval is waarschijnlijk ook een beetje bedoeld om de kater weg te werken. In de meeste cafés worden de visjes gratis weggegeven. Voor traditionele carnavalsvierders is dit het officiële einde van het Carnaval.
10. Carnaval buiten Nederland

Carnaval is een feest dat wereldwijd op veel plekken gevierd wordt. Het carnaval in het Braziliaanse Rio de Janeiro is wereldberoemd. Grote optochten trekken door heel de stad met dansende vrouwen in feestelijke bikini's en opzwepende en vrolijke muziek. Ze vieren het op dezelfde dagen als wij dat hier in Nederland doen. In Europa doen naast Nederland ook Italië, Frankrijk, Duitsland en België aan Carnaval.

11. Carnavalskater

De best werkende anti-Carnavalskater tip is: niet drinken. De kans op een kater is dan 0,0%. Echter is dit meestal niet haalbaar tijdens de Carnavalsdagen. U kunt er wel voor zorgen om de kater zoveel mogelijk te beperken door ervoor te zorgen dat uw conditie in orde is. Ook is het belangrijk om van te voren goed te eten. Een volle maag is een goede basis voor de drank die volgt. Een paar glazen melk voor het stappen schijnt ook goed te werken tegen een kater. Drink voldoende water tussen de biertjes of wijntjes door. En de laatste tip is om aspirines met veel water te nemen voor u gaat slapen. U moet tenslotte nog een paar dagen!


Heel veel plezier gewenst en onthoud: drink met mate en geniet vooral, alaaf!