Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Drie Dennen
Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: 09.30 - 13.00 uur

De Drie Dennen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

(Wijn)Etiquette, de goede hoeveelheid wijn in een glas

(Wijn)Etiquette, de goede hoeveelheid in een glas

Er zijn vele soorten glazen voor de diverse soorten wijnen. Zie ook het vorige artikel "(Wijn)Etiquette, de juiste wijn in het juiste glas". Ook de grootte van de wijnglazen onderling verschilt nogal. Maar hoeveel wijn schenkt u nu in volgens de etiquette? Deel 4 over wijnetiquette leert u de juiste hoeveelheid wijn in te schenken.

Vuistregel

Eigenlijk is er geen verschil tussen de hoeveelheid wijn die je inschenkt per soort wijn (wit, rood of rosé). Er is gewoon een eenvoudige vuistregel bedacht. Ooit is men er vanuit gegaan dat er circa 6 glazen wijn uit een fles geschonken kunnen worden. Met andere woorden, 125 ml per glas is dan dus de standaard.

Overigens geldt dit niet voor de horeca, waar men uitgaat van circa 100 ml per glas. Mag u raden waarom.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat we eigenlijk veel te veel in een glas schenken. Want zeg nu zelf, hebt u ooit 6-7 glazen uit een fles kunnen schenken? Waarschijnlijk niet. Sterker nog, als u de 5 haalt bent u al een uitzondering. De gemiddelde hoeveelheid wijn die wij inschenken is vaak zo’n 150-175 ml per glas. Ja, u leest het goed, dat is meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Maar hoe komt dat nu?

Glas was kostbaar

Glas was ooit een duur goed. Wijnglazen kocht je alleen bij de betere speciaalzaken en werden in kleine hoeveelheden geproduceerd. En ook de maatvoering was beperkt. Vroeger waren wijnglazen veel kleiner dan nu. Maar heden ten dage is dat wel anders, glas en kristal is massaproductie geworden. Nu kun je overal prachtige wijnglazen kopen, in alle soorten, maten en vormen. De keuze is enorm. Maar daarmee is ook de grootte van het wijnglas toegenomen. En u raadt het al, een groter wijnglas nodigt ook uit tot het inschenken van meer wijn dan ooit voorgeschreven.

Een paar weetjes op en rij:

  • We schenken ongeveer 12% meer wijn in een groter glas dan in een kleiner glas
  • Als we een glas inschenken terwijl we deze in de hand houden, schenken we meer in dan dat het glas op tafel staat (9-12% meer)
  • Er wordt circa 9% meer witte dan rode wijn ingeschonken. Dit komt door de kleur, rood is voller van kleur en lijkt al sneller meer te zijn
  • De tafelsetting heeft geen enkele invloed. Een grote of kleine tafel, rustige of volle tafel. Het maakt weinig tot niets uit.

Deze gegevens komen uit een onderzoek van Iowa State University en Cornell University, uitgevoerd met een grote groep proefpersonen onder verschillende omstandigheden. Het gehele artikel vindt u hier.

Conclusie

Er is geen verband tussen de hoeveelheid wijn die u inschenkt en de omgeving waar u bent. De grootte van het glas, de kleur van de wijn en de positie van het glas wel degelijk. Maar doe vooral wat u lekker vindt. 125 ml is de standaard, volgens de etiquette. Maar een pietsie meer zal voor uw gasten geen probleem zijn. Cheers!