Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Drie Dennen
Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: 09.30 - 13.00 uur

De Drie Dennen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Whiskydistilleerderijen Schotland

Schotse Whiskydistilleerderijen

Schotland is verdeeld in vijf whisky regio's: Campbeltown, Hooglanden, Islay, Laaglanden en Speyside. De locatie waar een whisky wordt gemaakt is van grote invloed op de smaak van de whisky. Het water en de turf verschillen per gebied van smaak en samenstelling. En dat proeft u. 

Campbeltown

Campbeltown is een klein kustplaatsje op het puntje van het schiereiland Kintyre. In het verleden bevonden zich hier meer dan 30 lokale distilleerderijen, maar nu zijn er slechts nog enkele over. Echter kwantiteit zegt niets over kwaliteit, want de serieuze maltkenners nemen dit gebied nog uiterst serieus. De Single Malts die hier geproduceerd worden, zijn herkenbaar aan het zilte karakter en sommige hebben turfachtige toetsen.

Hooglanden

De Hooglanden is geografisch veruit de grootste regio en biedt daarom vele smaakvariaties. Whisky’s uit dit gebied hebben vaak de smaak van noten, honing, heide of veen. Ze zijn over het algemeen zwaarder en droger dan whisky’s uit andere regio’s. Distilleerderijen vlak bij de zee hebben een iets zoute, maritieme invloed in hun mouten.

Islay

Uitgesproken als 'eye-luh' is dit één van de grootste whiskyproducerende eilanden. Het is meer dan 40 km lang en heeft acht distilleerderijen. De turf van dit eiland geeft de single malts hun kenmerkende rooksmaak met enkele toetsen van zout en zeewier.

Laaglanden

De enkele distilleerderijen die in de Laaglanden nog in bedrijf zijn, produceren zachtere, lichtere single malts. Deze staan traditioneel bekend als 'Lowland Ladies'. Whisky's die hier vandaan komen staan bekend om hun moutige, pittige smaken met licht fruitige, citrusachtige en soms bloemachtige toetsen.

Speyside

De grootste streek qua productie is de Speyside. Meer dan de helft van alle Schotse distilleerderijen komen uit dit gebied. Speyside single malts kenmerken zich om hun elegantie en complexiteit, soms met een verfijnde rokerigheid, maar vaker met een fruitig aroma van rijpe peren of sultanarozijnen.

Malt van de Maand Old Ballantruan

In de maand oktober is Old Ballantruan de malt van de maand. Deze malt wordt gedistilleerd in de Tomintoul distilleerderij uit de Speyside. De peated whisky's danken hun kenmerkende rooksmaak aan de turfrook waarmee de gemoute gerst, het basis ingrediënt voor single malt whisky, wordt gedroogd. De stevigheid van de rooksmaak wordt bepaald door de mate waarin de gemoute gerst is gerookt en het soort turf dat daarvoor is verbrand. Old Ballantruan gebruikt een zwaar gerookte gemoute gerst (‘heavily peated barley’). 

Tomintoul Distilleerderij


Bron: Visit Scotland

Op https://www.visitscotland.com/nl-nl/see-do/food-drink/whisky/distilleries/ kunt u nog veel meer informatie vinden over de meeste distilleerderijen en hun geschiedenis.