Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Drie Dennen
Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: 09.30 - 13.00 uur

De Drie Dennen úw topSlijter 100% vakmanschap

Webshop

Exclusief topSlijter
Aanbieding

Vintage Beek, Millstone 2014 Triple Distilled - PX Hogshead

(0,0 / 5)
Vintage Beek, Millstone 2014 Triple Distilled - PX Hogshead
jan Beek op visite in Baarle-Nassau


...Maar waar het om gaat is het nieuwe vat.
Bij Zuidam in Baarle Nassau
We waren naar Baarle Nassau gereden om Patrick van Zuidam te spreken over onder andere het maken van een nieuwe batch gin. Die komt er binnenkort dan ook aan. We lieten hem ook een sample van onze Toutain proeven en hij gaf aan het een prima keus te vinden.

vaatje?
Op de vraag of hij voor ons - als primeur te brengen op het Pot Still festival in Amersfoort - ook iets moois had, begon hij een beetje moeilijk te kijken. "Je weet toch dat we nergens echt makkelijk bij kunnen? Onze opslag van vaten heeft zeer dringend nieuwe ruimte nodig, alles ligt hutje mutje opgestapeld hier." "Ja maar Patrick, er ligt toch ergens wel iets waar je bij kunt? Het liefst een mooi sherryvat met Millstone..."

Hij keek nog moeilijker en zei: "Die heb ik zelf eigenlijk al niet genoeg momenteel." Vervolgens keek hij lachend op en zei: "Laten we maar eens door de distilleerderij lopen of we misschien iets tegenkomen."

in de distilleerderij
We liepen door de distilleerderij waar het zoals altijd druk was. De vaten lagen inmiddels overal tot het dak. Zijn opmerking over uitbreiding begrepen we erg goed.

Ergens midden in de distilleerderij lagen wat losse vaten waar je met enige moeite wel bij kon komen. Het bleken Oloroso vaten te zijn, gevuld in 2015. We maakten een vat open en proefden. Ik keek Patrick aan en zei: "Dit is echt nog te jong. Prima whisky, maar die mag van mij nog wel wat jaartjes rijpen."

een vat met geschiedenis
Iets verderop lag nog een eenzaam vat, een oude zo te zien. "Ja Jan, da’s PX, dat verkoop ik echt niet." Ik liep naar het vat toe en zei: "Joh, het is gevuld eind 2014, die zou al best mooi kunnen zijn. Puur uit nieuwsgierigheid, mag ik toch wat proeven?" Het vat ging open, we proefden en keken elkaar aan met een blik van 'wauw, dat is mooi!'

te mooi om...
Ik zal u de discussie besparen die toen volgde. Laat ik het maar houden op een pure, onvervalste vriendendienst van Patrick. Hij is zelf een oprechte liefhebber van goede drank. Hij zei onder andere dat dit vat het verdiende om als single cask gebotteld te worden.

waar hebben we het over?
Later op zijn kantoor vertelde hij dat het een heel oud vat was, minstens 70 jaar oud. Van oorsprong een sherrybutt van 500 liter die aan de uiteinden niet goed meer was. Dat komt vaker voor. Ze halen dan het vat uit elkaar en zagen er dan aan beide einden een stuk af. Van de kortere stukken maken ze dan een hogshead van 250 liter. Het hout is jarenlang doordrenkt met Pedro Ximenez sherry. Dat geeft aan de whisky erg veel kleur, geur en smaak. Dit vat is een zogenaamde 'first fill'. Na het transport van de Jerez-streek naar Baarle Nassau is deze whisky erin gegaan.

bijzonder
Toen Patrick de specificaties van het vat erbij pakte, aarzelde hij even. Het bleek geen normale Millstone te zijn maar een 'Triple Distilled'. "Nu begrijp ik waarom de invloed van het vat zo enorm is! Deze iets lichtere, drie keer gedistilleerde Millstone is erg vatbaar voor dit soort vaten."het resultaat
Dat blijkt: Toen we het sample voor ons hadden staan en de diepe donkere kleur bekeken, en vervolgens de geur en smaak beoordeelden, wist ik dat we weer iets bijzonders te pakken hadden. Patrick zei lachend "Vertel het alsjeblieft aan iedereen dat ik dit soort vaten dus echt niet verkoop, aan niemand. Zie het maar als een vriendendienst Jan." Dat doe ik zeker! In dit specifieke geval vind ik een verre vriend een stuk beter, dan een goede buur!
Vintage Beek, Millstone 2014 Triple Distilled - PX Hogshead.
Gedistilleerd December 2014, gelagerd in vat RO353.
Gebotteld 24 september 2018, 47,8%. 349 flessen van 0,7 cl
€ 69,95
Fles
Plaats in winkelmand

Etiketinformatie

Land van Herkomst
Nederland
Flesinhoud
70 CL
Alcoholpercentage
47.8% vol
Kleur
donker
Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een review