Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

De Drie Dennen
Chaamseweg 6
5111 VM BAARLE NASSAU

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: 09.30 - 13.00 uur

De Drie Dennen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Alcohol: Alleen genieten of ook om te genezen?

Alcohol: Alleen genieten of ook om te genezen?

Alcoholische dranken zoals bier, wijn maar ook gedistilleerde dranken zijn de oudste producten die nu nog steeds door mensen geproduceerd worden. Dat deze al zo lang zo populair zijn, heeft diverse redenen. In het oude Egypte, bij de Romeinen en de Grieken, had het verbouwen van wijn en bier vaak een medicinale reden. Een drankje op zijn tijd zou naast de heerlijke smaak en het relaxende effect ook positieve voordelen hebben voor de gezondheid. Althans zo dacht men er in ieder geval tot zeker eind 19e eeuw over. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bier, wijn en destillaten omdat alcohol ook andere gevolgen heeft voor het lichaam. Iedereen is anders en iedereen heeft een ander medisch verleden. Daarom is het van het uiterste belang om de voor- en nadelen van alcohol goed onder de loep te nemen. Al deze onderzoeken zijn het in ieder geval over een ding eens: af en toe van een glaasje genieten kan geen kwaad. Maar met mate.

Hier zijn uw medicijnen, enne…. proost!

Wijn zou weleens het oudste medicijn ter wereld kunnen zijn. De Soemeriërs waren de auteurs van het oudste bekende medische handboek ter wereld. Dit medische handboek werd tweeëntwintighonderd jaar voor Christus op een kleitablet geschreven. In dit geschrift wordt wijn genoemd als een medicijn voor de behandeling van verschillende kwalen. Een van de medicijnen die de Soemeriërs als medicijn gebruikten tegen het hoesten, was wijn met daarin een beetje honing.


In het oude Egypte werd wijndroesem gebruikt in diverse zalven en verwerkt in pijnstillers, laxeermiddelen en in medicijnen ter verlichting van maag-, darm- en leverklachten. Maar ook werd wijn uitwendig gebruikt bij reuma, zwellingen en wondbehandelingen. De oude Egyptenaren mengden wijn en bier met dennenhars en kruiden en gebruikten dit als medicijn tegen astma, het bevorderen van de eetlust en het reinigen van het lichaam. Op gevonden papyrusrollen van tweeduizend jaar voor Christus, roemen de Egyptenaren wijn om zijn medicinale werking. De rollen laten zien dat zowel wijn als bier in medicatie werd toegepast als oplosmiddel voor kruiden, mineralen en dierlijke materialen.

Mensen uit de Oudheid dronken vaak wijn verdund met water. De oude Grieken waren de eersten die onverdunde wijn als medicijn zelf gebruikten. Zo werd wijn gebruikt als koortswerend middel, maar ook als pijnstiller en kalmeermiddel. Hippocrates, een bekende Griekse geleerde en arts, schreef voor bijna iedere kwaal wijn gemengd met kruiden voor, behalve voor hersenziekten. Hippocrates maakte onderscheid in het voorschrijven van rode en witte wijn. Zo bevorderde volgens hem rode wijn de slijmproductie en ging men van witte wijn beter plassen.

De Romeinen gebruikten wijn voor wikkels, massages en om in te wrijven. Men behandelde open wonden met in wijn gedrenkte doeken, omdat er in die tijd geen ander ontsmettingsmiddel voorhanden was. Soms kregen Gladiatoren zelfs een compleet wijnbad! Ook gebruikten de Romeinen wijn als medicijn tegen koorts en als slaapmiddel. Van Napoleon en Julius Caesar moesten soldaten verplicht wijn drinken als middel tegen een aantal besmettelijke ziekten.

In de middeleeuwen werd wijn in veel kloosters verbouwd en onderzocht op genezende eigenschappen. Tijdens epidemieën werd wijn aanbevolen als volksgeneesmiddel bij uitstek. De plaatselijke herbergiers moesten altijd voldoende wijn op voorraad hebben en in de toenmalige ziekenhuizen maakte de wijnkelder deel uit van de huisapotheek. Ook werd wijn gebruikt als basis voor medicijnen, voornamelijk omdat wijn hygiënischer was dan water. Deze manier om met wijn om te gaan als geneesmiddel werd op sommige plaatsen tot in de late 19de eeuw toegepast!

Ook komt pas in de middeleeuwen de distilleertechniek goed tot ontwikkeling en wordt deze toegepast om sterke drank van te maken. Mensen gingen experimenteren met alcohol op basis van onder meer suikerriet, aardappelen, alsem of jeneverbessen. Overal ter wereld doken er allerlei soorten gedistilleerde dranken op. Vaak werd deze sterke drank ook ingezet als medicijn tegen verschillende kwalen. Zo dacht men dat jenever een goedkoop medicijn was tegen jicht. Kloosters en apotheken gebruikten destillaten voor kruidenaftreksels en gebruikten dit als medicijn. Vooral tijdens de pest, die in deze periode veel levens heeft geëist, nam het alcoholgebruik enorm toe. Of dit gebruik alleen om medicinale redenen was is natuurlijk af te vragen.

Drankjes als ziektebestrijder

Omdat men vroeger wijn, bier en gedistilleerde dranken gebruikte als medicijn of als ingrediënt in medicijnen, is het niet verwonderlijk dat er speciale “medicinale” drankjes op de markt zijn gebracht. Ook zijn er recepten ontstaan met alcoholische drankjes erin verwerkt, welke een genezende of weerstandverhogende werking zouden hebben.

Jägermeister
Eén van deze drankjes is bijvoorbeeld Jägermeister. Dat is een kruidenlikeur met 35% alcohol die in Wolfenbüttel in Duitsland vervaardigd wordt. Het geheime recept voor Jägermeister dateert uit 1934. Het drankje bevat 56 kruiden, waarvan er 6 geheim worden gehouden. Oorspronkelijk was de kruidendrank bedoeld als een geneesmiddel voor alles. Hij werd gebuikt tegen een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden. In Duitsland wordt hij nog steeds als digestief gebruikt, en staat zo in de (medicijn)kast van vele Duitse huishoudens.

Hot Toddy
Whisky zit vol met antioxidanten en bevat minder calorieën dan andere gedistilleerde dranken. Vanaf de 18e eeuw gebruikten de schotten Whisky in een mix als “medicijn” tegen verkoudheid. Dit mix-drankje werd een “Hot Toddy” genoemd. Het drankje bestaat uit Whisky, kokend water, honing, citroen en kaneel. Zo heet mogelijk drinken voor het slapen gaan is niet alleen erg smakelijk maar schijnt dus ook te helpen tegen verkoudheid. Misschien is het eigenlijk een excuus om tijdens griep of verkoudheid te kunnen drinken maar toch zit een ”Hot Toddy” vol met vitamine C die de weerstand weer verhoogd. Het uitproberen waard!

Maar ook andere dranken hebben soms een onverwachte, gezonde eigenschap. De regel: Overal waar “te” voor staat is niet goed, behalve tevreden, gaat vooral op bij het nuttigen van deze drankjes. Niet teveel drinken maar wees tevreden en geniet met mate!

Tequila
Van tequila schijnt men stevige botten te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van ”The Center for Research and Advanced Studies” (Cinvestav) in Mexico. Tequila bestaat voor ongeveer 51% uit Agavesap. Dit sap komt uit de Agave Tequilana plant, ook wel de Blauwe Agave genoemd. Deze plant bestaat grotendeels uit calcium en magnesium en laten dit nou net twee mineralen zijn die goed zijn voor je botten.Rode wijn

In rode wijn zitten stoffen die weerstand verhogend kunnen werken, zoals tannine. Daarnaast heeft de alcohol in rode wijn een bloedverdunnende werking, waardoor een betere doorbloeding ontstaat. Dit kan een positief effect hebben op de stofwisseling. De stof resveratrol, ook aanwezig in rode wijn, zou diverse medicinale eigenschappen hebben. Rode wijn van de druiven Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot zijn bovendien rijk aan antioxidanten en dit is weer goed tegen veroudering.

Vinotherapie

Steeds meer welnesscentra en spa’s bieden behandelingen aan op basis van wijn, met name vanwege de anti-aging eigenschappen van druiven. Daarnaast hebben druiven nog veel meer goeds te bieden. De schil, de pit en de olie van druiven en het eindproduct, de wijn, zijn rijk aan polyfenol. Polyfenol is bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en anti-oxidante werking. De verzorgende en vitaliserende werking van de druiven wordt toegepast bij verschillende wellnessbehandelingen. Naast massages met druivenolie zijn er binnen de vinotherapie wijnbaden, scrubs met druivenpitten maar ook speciale ontslakkingskuren. Dit alles met druiven, druivenpitolie, wijnazijn en wijn. De eerste vinospa werd geopend in Frankrijk, in het hart van de grand-cru wijngaarden van Château Smith Haut Lafitte in de buurt van Bordeaux.

Proost, op uw gezondheid!